Lördag 18 maj
Intro
(10:00-10:10)
10:10-10:55
Keynote Speaker
Clinical applications and brain mechanisms: Focus on depression
David Erritzøe, PhD
M.D
Dr. David Erritzoe är psykiater och neuroforskare. Sedan 2009 har han genomfört psykofarmakologisk och klinisk forskning om effekterna och hjärnmekanismerna hos psykedelika vid Imperial College. Där innehar han en biträdande professur i psykiatri vid Centre for Psychedelic Research, där han också är klinisk chef. Från början av 2021 leder han en ny NHS-baserad psykofarmakologi- och psykedelisk forskningsklinik vid St Charles Hospital, CIPPRes Clinic.
10:55-11:30
Integration och riskreducering i kliniskt arbete idag
Rebecka Malm
Leg. psykolog
Rebecka Malm är leg. psykolog och utbildad IFS-terapeut med erfarenhet som behandlare och handledare. Hon bedriver privat praktik som specialicerar sig på integrering av icke-ordinära medvetandetilstånd, vilket innebär att hon i sin praktik möter klienter som önskar integrationsterapi i samband med psykedelika eller meditation. I sin föreläsning kommer hon berätta om hur det är att arbeta med psykedeliska upplevelser som psykolog och dela med sig av sin djupa kunskap om att behandla människor som söker sig till alternativa medvetandetillstånd.
Lunch
(11:30-12:30)
12:30-13:05
Det globala kontrollsystemets framväxt för psykedelika
Måns Bergkvist
Måns Bergkvist har en kandidatexamen i juridik och är vid sidan av sin anställning som handläggare vid juridiska avdelningen vid Uppsala universitet även vice-ordförande för Nätverket för psykedelisk vetenskap med stor kunskap om psykedelisk vetenskapshistoria. I föreläsningen kommer han presentera nya fynd kring bakgrunden till Psykotropkonventionen som tillkom år 1971 genom vilken psykedelika regleras globalt.
13:05-13:40
Self-other-distinction, body perception, and psychedelics
Rebecca Boehme, PhD
Rebecca Böhme är biträdande universitetslektor och docent vid Linköping universitet vid Centrum för Social och Affektiv Neurovetenskap. Hon bedriver neurokognitiv forskning som fokuserar på social interaktion, interoception och självet - hur det påverkas av olika psykiatriska tillstånd och hur vi utvecklar ett förkroppsligat själv (embodied self).
Fika
(13:40-14:00)
14:00-14:35
Att facilitera en psykedelisk upplevelse: erfarenheter från forsknings- och retreatsetting
Elin Stahre
Elin Stahre är leg. psykolog och har bred erfarenhet av terapeutiskt arbete med förändrade medvetandetillstånd i olika kontexter. Hon har varit terapeut inom ramen för klinisk forskning på psykedeliska substanser & faciliterat lagliga psilocybinretreats för personlig utveckling i Nederländerna. Nu arbetar hon som privatpraktiserande psykolog på en mottagning i Stockholm, där hon primärt tar emot klienter med behov av samtal om psykedeliska upplevelser. Hon har även varit med och utbildat studieterapeuter i Europa i ett protokoll för psykedelika-assisterad terapi för klinisk forskning via företaget Fluence.
14:35-15:10
Möjligheter och risker med psykedelika i relation till trauma, dissociation och depression
Eva Henje, PhD
Eva Henje är professor vid Umeå universitet och överläkare i barn- och ungdomspsykiatri. Inom sin forskning fokuserar hon på att skapa riktade transdiagnostiska behandlingsmodeller. Eva mottog 2021 2.4 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för sitt nuvarande projekt TARA (Training for Awareness Resilience and Action) som ska undersöka en behandling för tonårsdepression informerad av neurovetenskap.
Fika
(15:10-15:30)
15:30-16:05
Longitudinella samband mellan användning av psykedeliska substanser och psykos
Ludwig Honk
Ludwig Honk är psykolog och forskare som har utbildats vid Karolinska Institutet och har dessutom utbildning från CEMS och Handelshögskolan i Stockholm. Hans fokus är att främja mänskligt välbefinnande, med särskilt intresse av nya terapiformer, samt hur man omsätter dessa i lönsamma affärsprojekt. I presentationen kommer han visa hur deras epidemiologiska undersökningar har gett insikt i förhållandet mellan psykedelika och psykossjukdom.
16:05-16:40
Vi vantrivs i kulturen 2.0: Om anomi, anknytning och psykedelisk vetenskap
Pehr Granqvist, PhD
Pehr Granqvist är professor i utvecklingspsykologi vid Stockholms universitet, där han även leder en forskargrupp som forskar på anknytning i olika sammanhang. Han har lång erfarenhet av att bedriva forskning på religion och andlighet ur ett anknytningsperspektiv, vilket han beskriver i sin nyutgivna bok "Tryggare kan ingen vara?" (Fri Tanke, 2023). För närvarande undersöker Pehr hur anknytningsteori och religionsforskning kan informera psykedelisk vetenskap.
Avslut & mingel
16:40-17:30